Rembrandts olifant

vaandel goed 11loipidp1loipidp

Van alle redenen om naar Amsterdam te komen, zijn er twee die vaak genoemd worden: Rembrandt en Artis, de dierentuin.

In Rembrandts tijd, de beroemde Gouden Eeuw, was er nog geen dierentuin in Amsterdam. Toch heeft hij een olifant gezien. Deze olifant heeft Rembrandt getekend en geëtst.

B&B Rembrandt, Rembrandt's elephant

Olifant Hansken getekend door Rembrandt in 1637.

Die olifant heette Hansken. Het was een Indische vrouwtjesolifant die in 1633 uit het Verre Oosten door de Verenigde Oostindische Compagnie naar Holland was gebracht voor stadhouder Frederik Hendrik. Na enkele jaren kwam de olifant in handen van Cornelis van Groenevelt en hij bracht de olifant gedurende zo’n twintig jaar naar alle uithoeken van Europa.

Een olifant was in die tijd zó bijzonder dat iedereen ging kijken. En er was ook veel te zien, want de begeleider liet de dikhuid telkens een vast repertoire aan kunstjes verrichten. Hansken kon, tot verbazing van haar publiek, schermen met een degen, schieten met een pistool, een hoed op en afzetten, en nog heel veel meer. Van Groenevelt moet er goed aan verdiend hebben tot de olifant in Florence overleed. Dat was in 1655.

rembrandts-olifant-2016-voorplat-kopie-2

Uw gastheer heeft onderzoek gedaan naar Hansken, er een boek over geschreven en in samenwerking met uitgeverij Leporello een site gemaakt. De achterhaalde bronnen laten onder andere zien waar Hansken overal is geweest.

Komt u uit een van de door Hansken bezochte plaatsen? Dan krijgt u een gratis exemplaar van het boek “Rembrandts olifant. In het spoor van Hansken”. Klik hier voor een overzicht van alle plaatsten die tot nu toe bekend zijn.
Een boek bestellen kan ook via uitgeverij Leporello.